Knjižničarji ocenjujemo

 
Štirideset uniform in en gumb
Sciapeconi, Ivan
ocenaocenaocenaocenaocena
Hiša knjig, HKZ, 2022

205 strani
Zgodovinski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Kako se ti lahko kdaj zahvalimo? Toda to v resnici ni vprašanje. Je čustvo. /… / Ne pozabite, da smo bili tu tudi mi. To je vse.
Resnična zgodba o grozotah holokavstva, pogumu in nesebični pomoči ljudi med drugo svetovno vojno. Judovski otroci, vsak s svojo težko življenjsko zgodbo, so s pomočjo organizacije Reche Freier pobegnili iz nacistične Nemčije. Pred nacisti najprej potujejo na Hrvaško, potem v Slovenijo, nazadnje v Italijo. Njihov končni cilj je Palestina. Kamor koli prispejo, jih najdejo dobri ljudje, ki jim pomagajo.
Zgodbo spremljamo skozi Natanove oči, ki še vedno podoživlja grozo, ko so mu sredi noči odpeljali očeta ter se spominja trenutkov, ko je moral zapustiti mamo in mlajšega brata. V Italiji živijo v Vili Emma blizu manjšega mesta Nonantola, kjer so odmaknjeni od vojnega dogajanja in zaščiteni s strani celotnega mesteca. Ko pa začnejo v bližini taboriti nacistični vojaki, mora štirideset otrok s spremljevalci ponovno bežati. Kar pa ni lahko, vendar imajo tokrat pomoč celotne vasi.

Skip to content