Knjižničarji ocenjujemo

 
Pričakovanja
Mugerli, Anja, 1984-
ocenaocenaocenaocenaocena
Cankarjeva založba, 2023

299 strani
Družbeni roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Tankočutno napisan roman, ki se ne ozira na tabuje, govori o želji po materinstvu in težavah z neplodnostjo. Je preplet hrepenenja in upanja, nenehnih pričakovanj in razočaranj.
Anja Mugerli (1984) je napisala več del, kritiško najbolj uspešna je bila kratkoprozna zbirka Čebelja družina (Cankarjeva založba 2020), ki je prejela nagrado Evropske unije za književnost. Pričakovanja so avtoričin drugi roman. V njem tankočutno govori o želji po materinstvu in težavah z neplodnostjo.
Jana in Primož si želita otroka, kar se zaradi neplodnosti izkaže za zahteven podvig. Skozi Janine oči se soočamo s pregledi, ki povsem razgalijo žensko telo in za sabo pustijo občutek razčlovečenosti, z operacijo, izvidi krvnih testov in diagnozo nepojasnjene neplodnosti. To pa je šele začetek, saj se par odloči za umetno oploditev, kar Jano popelje po poti jemanja hormonskih injekcij in vedno hujših stranskih učinkov, ki jih te puščajo za sabo. Tu so še občutki osamljenosti in krivde, izgube intimnosti in nerazumevanja okolice ter vedno hujši pritiski na partnerski odnos. Z vsakim novim ciklom krvavenja pa razočaranje in žalost. Zastavlja se nam vprašanje, na katero išče odgovor tudi protagonistka, in na katero si mora odgovoriti vsak sam – ali je vredno?
Skip to content