Knjižničarji ocenjujemo

 
Vesela sem, da je mami umrla
McCurdy, Jennette
ocenaocenaocenaocenaocena
Beletrina, 2024
Knjižna zbirka Žametna Beletrina
353 strani
avtobiografski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Delo je dober prikaz nezdravega oz. toksičnega odnosa med mamo in otrokom.
Knjiga je razdeljena na dva dela – prvi del opisuje življenje z mamo, v drugem delu opisuje njeno življenje po mamini smrti. Jennette je odraščala v revni družini z zelo ambiciozno mamo, ki je želela za svojo hčerko vse, česar sama ni imela. Dobesedno jo je prisilila v igralsko kariero. Tako so hčerini uspehi postali materini uspehi in hčerine napake so postale materine napake. Ker mama ni želela, da Jennette odraste, ji enostavno predlaga, da začne omejevati število kalorij v svoje telo. Posledično se že kot otrok spozna z anoreksijo, ki se kasneje sprevrže v bulimijo. Družino zelo zaznamuje tudi materin boj z rakom. Ko mama izgubi bitko z boleznijo, se s pomočjo terapij počasi začne zavedati škodljivega odnosa, ki ga je imela z mamo.
Jennette je kot igralka imela eno od večjih vlog v Nickelodeonovi mladinski seriji ICarly in Sam and Cat. V tujini je s svojim avtobiografskim prvencem vzbudila veliko pozornosti.

Knjigo priporočam vsem, ki jih zanimajo resnične zgodbe. Roman je odlično branje, bere se tekoče, saj je avtoričin slog pisanja kljub težki temi pogosto humoren.

Skip to content