Knjižničarji ocenjujemo

 
Paradiž
Gurnah, Abdulrazak, 1948-
ocenaocenaocenaocenaocena
Morfemplus, 2023

253 strani
družbeni roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Abdulrazak Gurnah je britanski pisatelj afriških korenin, odraščal je na Zanzibarju in kot mladenič pobegnil v Veliko Britanijo.
Za Paradiž je leta 2021 prejel Nobelovo nagrado. Pred tem njegova dela niso bila dobro poznana širšemu bralstvu drugod po svetu. V vseh svojih romanih opisuje vpliv kolonializma v vzhodni Afriki na življenja izkoreninjenih beguncev.
V Paradižu so opisane zapletene družbene razmere, ki so vladale zadnja leta pred začetkom prve svetovne vojne na območju današnje Tanzanije. Glavni lik je dvanajstletni deček Yusuf, ki je nekega dne primoran oditi k stricu Azizu na krajše potovanje. Yusuf postopoma odkriva resnico in se zave krute realnosti, da Aziz v resnici ni njegov stric ampak trgovec, on pa je le služabnik, ki bo poplačal očetove dolgove. Za tisti čase in kraje je bilo običajno, da so starši svoje otroke prodali, da so s svojim delom poravnali njihove dolgove. Kljub težki situaciji je sam odnos med njima spoštljiv. Trgovska potovanja so za odraščajočega Yusufa naporna, polna nevarnosti in krutosti. Sooča se z občutki ujetosti, razdvojenosti, išče samega sebe in hrepeni po svobodi.
Knjigo bi priporočala bralcem, ki imajo radi kakovostno branje in bi radi dobili nekaj vpogleda v predkolonialno dobo vzhodne Afrike.
Skip to content