Knjižničarji ocenjujemo

 
Gospa Einstein
Benedict, Marie
ocenaocenaocenaocenaocena
Meander, 2024

255 strani
Biografski roman
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Ustnice sem prisilila k nasmešku, kot bi ves čas vedela, da mojega imena ne bo na seznamu, in mirno rekla: Zakaj pa bi moralo biti moje ime navedeno, Paul? Albert in jaz sva Ein Stein – en kamen.
Ameriška pisateljica Marie Benedict v svojih delih predstavlja neverjetne uspehe žensk, ki so ostale v senci. Vsi poznamo Alberta Einsteina, le redko kdo med nami pa je že slišal za Milevo Marić, njegovo prvo ženo, genialno matematičarko in fizičarko, po rodu iz Srbije. Z mladim Albertom sta se spoznala v začetku 20. stoletja na elitni Politehniški šoli v Zürichu, kamor je Mileva hodila v času, ko je bilo ženskam namenjeno zgolj življenje žene, mame in gospodinje. V začetku ju je z Albertom povezala ljubezen do znanosti in novih fizikalnih teorij. Od sprva strastnih in nežnih trenutkov pa sta se po smrti hčerke, ki je Milevo zelo prizadela, odtujila.
Roman sloni na zgodovinskih dejstvih in pod vprašaj postavlja avtorstvo nekaterih prelomnih fizikalnih teorij. Posrka nas v čustveni svet mlade Mileve, spoznamo prepreke in omejitve s katerimi so se srečevale ženske tistega časa, ter njen odnos in družinsko življenje z Albertom Einsteinom. V romanu je predstavljena Albertova in Milevina zgodba do njune ločitve, bralci, ki jih Milevina življenjska zgodba zanima podrobneje, pa lahko preberejo izvrstno biografijo Slavenke Drakulić Mileva Einstein, teorija žalosti.

Skip to content