Knjižničarji ocenjujemo

 
Rojen kot zločin : zgodbe iz južnoafriškega otroštva
Noah, Trevor, 1984
ocenaocenaocenaocenaocena
Hiša knjig, HKZ, 2024

330 strani
avtobiografija
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)

Avtobiografski roman svetovno znanega stand up komika o otroštvu in odraščanju v Južnoafriški Republiki v času apartheida.
Trevor Noah se je rodil leta 1984 v Južnoafriški Republiki v času apartheida. Danes je svetu poznan kot odličen komik, pisatelj, producent, politični komentator, igralec in televizijski voditelj.
Knjiga je avtobiografija, prvoosebna pripoved življenja v Južnoafriški Republiki.
Rodil se je očetu Švicarju- belcu in mami, ki je pripadala plemenu Xhosa- črnki. Trevorja so ob rojstvu označili za obarvanega. V tistem času je veljal zakon, kjer so bila medrasna razmerja prepovedana in kršitev strogo kaznovana. Tako je bilo že njegovo rojstvo samo – zločin. Tudi v otroštvu mu ni bilo nič lažje. Velikokrat je bil lačen in tepen, zaradi barve kože pa se je moral skrivati pred ostalimi ljudmi. S takšnim življenjem se je spopadal skozi humor in ga izbrusil do te mere, da je prav z njim uspel in zaslovel. Ne samo v domači državi, ampak celo v ZDA.
Najpomembnejša oseba in temelj Trevorjevega življenja pa je njegova (malce posebna) mama.
«Vse, kar sem kadar koli naredila, sem naredila iz ljubezni. Če te ne kaznujem, te bo svet kaznoval še huje. Svet te nima rad. Če te dobi policija, te nima rada. Ko te jaz pretepam, te skušam rešiti. Ko te oni pretepajo, te skušajo ubiti.«
Knjigo bi priporočila vsem, ki jih zanima Afrika, čas apartheida ali resnične zgodbe. Priporočam, da najprej preberete delo, ki se odlikuje po odličnem smislu za humor, nato pa obvezno pogledate tudi njegove stand up nastope.
Skip to content