Skip to content

         

Knjižničarji ocenjujemo

 
Ukročeni ogenj : kako smo s kuhanjem postali ljudje
Wrangham, Richard W., 1948
ocenaocenaocenaocenaocena
UMco, 2024
Zbirka Angažirano
307 strani
strokovna monografija
preverite, ali je knjiga prosta (OPAC)
Richard Wrangham je britanski antrolopog in primatolog.
Avtor poudarja, da je bila evolucija ljudi tesno povezana z dvema ključnima dejavnikoma: najprej z obvladovanjem ognja in nato z njegovo uporabo za kuhanje hrane. Kot primatolog pogosto vzpostavlja vzporednice med ljudmi in živalmi. S primerjavami raziskuje, kako smo ljudje postali edina vrsta, ki si kuha, ter kako je ta praksa vplivala na naš razvoj in nas preoblikovala. Je eden izmed redkih, ki verjame, da je zaradi ognja in s tem kuhane hrane prišlo do pomembnih evolucijskih sprememb. Avtor trdi, da je v preteklosti kuhana hrana imela večji vpliv kot uživanje mesa in izpostavlja, da koristi skoraj vsem vrstam, ne glede na njihovo evolucijsko preteklost, saj je lažje prebavljiva od presne. Ravno toplotno obdelana hrana je imela velik vpliv na razvoj Homo erectusa, iz katerega je potem nastala naša vrsta Homo sapiens sapiens. Zobje so postali manjši, prebavila krajša, možgani pa so začeli rasti. Njegove teorije o tem, kako je hrana vplivala na družbeno vedenje, pa so večinoma domneve in manj prepričljive.